Vertrek naar Roemenië

Woensdag 29 juni koffers in de auto, laatste ronde door het huis in Tollebeek. Dinsdag 28 juni nog een paar foto’s genomen van de bloeiende hortensia’s en de oude vertrouwde wilg.

Woensdagmorgen vertrek naar Nunspeet om Jeanet op te halen. Ik zie het als een bijzonder voorrecht dat Jeanet deze reis met mij meegaat. Jeanet hoopt dinsdag 12 juli terug naar Nederland te vliegen.

Voor vandaag hebben we gepland dat we naar Hilpoltstein in Duitsland rijden. We hebben geen flauw idee hoeveel file we kunnen verwachten. We zijn voordat we het weten Zevenaar voorbij en gaan de grens over. Ondanks dat er in Duitsland veel aan de wegen wordt gewerkt is onze reis heel voorspoedig en arriveren we rond acht uur in Sindershof in Duitsland. Het is een sfeervol gasthof is een klein dorpje in een landelijke omgeving.

De volgende morgen rijden we eerst door een heel mooi stukje Duitsland. De route gaat verder door Oostenrijk. We zien veel natuurschoon van Oostenrijk. Na een warme dag (38⁰C), bereiken we rond zeven uur een buitenwijk van Kecskemét Hongarije. Hier is onze stop voor de 2e nacht. Het verblijf ligt verborgen in een buitenwijk, tussen huizen, het is hier goed toeven.

Vrijdagmorgen zijn we al redelijk snel bij de grens bij Roemenië. Het is fijn dat we zo op tijd zijn. Hier moeten we even wachten, het is nu al vroeg warm. De airco werkt heel goed, hier zijn we heel erg dankbaar voor, buiten is het midden op de dag 38⁰C.

Het laatste stukje in Roemenië gaat minder snel. Zonnebloemvelden met strakke blauwe luchten zijn hier geen plaatje maar werkelijkheid.

Bij Cluj-Napoca komen we weer in bekend gebied. Nog een paar uur te gaan en we zijn in Idrifaia. In Idrifaia is het ook zomers warm. Na een uurtje komt er een onweersbui opzetten. De temperatuur in huis is nu aangenaam.

Zaterdag in Tậrnăveni geweest voor boodschappen, in mei was hier nog een grote Lidl, deze is nu weg. We zien nu een Kaufhaus, een groot warenhuis.

Zondagmorgen weer in het kerkje in Idrifaia geweest. Het voelt dubbel, woorden te horen, niet te begrijpen. Samen te bidden, te zingen en niet te verstaan. Worden als een kind. Verlangen om de taal snel te leren. Daarna de diensten van de thuisgemeente meegeluisterd. Afstand valt weg.

Jeanet gaat op maandag beginnen met de grote schoonmaak, alles lekker opfrissen en ondertussen nadenken, meedenken over het herinrichten van alles met de meubels die er zijn en met de meubels die er vanuit Tollebeek gebracht gaan worden.

Maandagavond krijgen we bericht dat komende woensdag de CV in het huis aangelegd gaat worden. Hiervoor komt een bedrijf uit Tậrnăveni. Deze week komt er ook een levering van Hornbach zodat de ondernemers volgende week aan de slag kunnen om het terrein af te bakenen en verder het huis geschikt te maken voor langdurige opvang. Zij komen met 10 mannen waaronder een schilder, timmerman, elektricien.

Het is om stil van te worden wat er allemaal gedaan wordt en gedaan gaat worden…..

Woensdagmorgen staan er 8 Roemeense mannen op de stoep. De graafmachine kan al snel weer opgeladen worden. Het blijkt dat het graafwerk al gedaan is. Het eerste groepje mannen vertrekt. Er blijven drie mannen die binnen aan de slag gaan met de radiatoren en de ketel.

Dit blijkt een hele klus te zijn gezien de harde muren. Er wordt hard gewerkt. Het huis wordt voorzien van een cv installatie. Nu niet nodig maar afgelopen mei bleek dat het huis wel erg moeilijk warm te krijgen was.

Donderdag wordt het werk voortgezet. De taal vormt nog wel een barrière met de vertaalapp komen we wel een eind. De gebruiken met betrekking tot het eten en drinken begrijpen we nog niet goed. In Roemenië is het gebruikelijk om s ’morgens te ontbijten en ’s middags en ’s avonds warm te eten. Een lunch met koffie en broodjes begrijpen ze niet echt (te Hollands).

Hornbach brengt spullen zodat volgende week de ondernemers bij leven en welzijn hard aan de slag kunnen.

Ik ben op dit moment bezig met Hongaars, Russisch en Engels. Ik oefen woorden, zinnen. In de kerk en in het schooltje wordt Hongaars gesproken, terwijl in de winkels Roemeens wordt gesproken….

Deze week oefen ik Psalm 23 in het Hongaars.

23 ZSOLTAR

1.Dávid zsoltára.
Az  Úr az én pásztorom; nem sűzkölködöm.
2.Fűves legelőkön nyugtat engem, és csendes vizekhez terelget engem.
3. Lelkemet megvidámitja, az igazság ösvényein vezet engem  az ö nevéért.
4.Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy;  a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem.
5. Aszatalt teritesz nékem az én ellenségeim előtt; elárassztod fejem olajjal; csordultig van a poharam
6 Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig.

Een hartelijke groet uit Idrifaia.